3D-scannen

Wat is 3D-scannen?

3D-scannen is het creëren van een digitaal 3D-model op de computer vanaf een bestaand 3D-object. Dit gebeurd door middel van een scanapparaat wat via licht- of lasertechnologie een object kan inscannen en dit kan omzetten naar een 3D-model.
Dit 3D-model kan vervolgens worden aangepast, bewerkt, geschaald, bijgewerkt en gebruikt worden voor het 3D-printen van een of meerdere replica’s bijvoorbeeld.

Wanneer heb ik 3D-scannen nodig?

Wanneer er een bestaand object 3D-geprint moet worden, en dit nog niet in een 3D-bestand bestaat dan is 3D-scannen een ideale uitkomst hiervoor.
Het simpelweg opmeten en overtekenen in 3D van een bestaande object is soms ook een uitkomst maar in veel gevallen is dit niet mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer de geometrie te complex is of wanneer er teveel gekromde vlakken in het object zitten.

Wat lever ik hiervoor aan?

Het object wat ingescand moet worden dat moet worden aangeleverd, het liefst zo kaal en schoon mogelijk (dus zonder kabels, bouten, ophangconstructie, etc.). Soms kan het wat uitdagender zijn om een object in 3D te kunnen inscannen bijvoorbeeld wanneer het object heel erg glimt (chroom, hoogglans lak, gepolijst staal, etc.). Er zijn dan alsnog mogelijkheden en oplossingen om dergelijke objecten alsnog goed in te kunnen scannen maar het zou het makkelijker en goedkoper maken wanneer een object gespoten zou mogen worden in mat witte lak. Maar als dit niet mogelijk is dan zijn er nog mogelijkheden om tijdelijke (afwasbare) 3D-scan spray aan te brengen op het object.
Voor alles is een oplossing, dus schroom niet om contact op te nemen met ons als u twijfelt over de mogelijkheden van het 3D-scannen voor uw specifieke toepassing.

Is alles te 3D-scannen?

Er is heel veel mogelijk, en de technologieontwikkelingen gaan zo snel dat er ieder jaar weer meer mogelijk is, maar er zijn ook helaas nog beperkingen met 3D-scannen.

Wat kunnen beperkingen of uitdagingen zijn:

 • Diepe gaten of holtes in een object waar het licht of de laser niet goed in kan komen
 • Bij het 3D-scannen van een mens is bijvoorbeeld het haar op een hoofd moeilijk te scannen
 • Grote objecten die buiten staan zijn soms moeilijk in te scannen als niet elke hoek bereikt kan worden of wanneer de zon erg fel schijnt of wanneer het regent en het object nat is
 • Doorzichtige en glimmende materialen zijn lastig of soms niet in te scannen
 • Ook ongewenste vormen worden mee gescand: scheurtjes, putjes, hobbeltjes, etc.

Waar moet het 3D-scannen gebeuren?

Het heeft de voorkeur om het object bij ons op locatie in te scannen zodat we de optimale omstandigheden kunnen creëren voor het scannen. Ook als blijkt dat een scan niet goed of niet volledig is geslaagd dan kunnen we bepaalde gedeeltes opnieuw inscannen.  Maar als dit voor uw object niet kan dan kunnen we ook op locatie 3D-scannen. Bijvoorbeeld wanneer het niet anders mogelijk is of wanneer het object zodanig groot is dat transporteren ervan lastig en duur wordt.

Typische voorbeelden voor 3D-scannen:

 • Kunst (voor archief, replica’s, schaalmodellen, etc)
 • Objecten uit de natuur
 • Mensen
 • Objecten waar niet zomaar een 3D model van te verkrijgen is (auto’s)
 • Prototypes die met de hand vervaardigd zijn en die in 3D omgezet moet worden (reverse engineering)
 • Vaste objecten (delen van gebouwen, gevels, of wanneer een 3D-object op een bestaande complexe ondergrond gemonteerd moet worden)
 • Wanneer het goedkoper en effectiever is om het object in 3D in te scannen dan wanneer dit handmatig opgemeten moet worden en over getekend moet worden in 3D
 • Objecten die zeer exact overgenomen moeten worden in 3D