XXL 3D-printen

Wat is 3D-printen?

3D-printen, ook wel Additive Manufacturing, Rapid Prototyping of Rapid Manufacturing genoemd, is een productietechniek waarbij een digitaal (3D) bestand omgezet wordt naar een tastbaar (3D) object. Het object wordt laagje voor laagje opgebouwd door een 3D-printer.

Wat is XXL 3D-printen?

XXL 3D-printen, oftewel grootschalig 3D-printen, werkt eigenlijk hetzelfde als kleinschalig 3D-printen maar dan met uitvergrootte 3D-prints. Normale 3D-printers zijn gespecialiseerd in de kleine 3D-objecten waarbij de maximale grootte vaak 50 cm is, bij XXL 3D-printen wordt het pas interessant om de 3D-printer te gebruiken vanaf 50 cm.

In Nederland wordt grootschalig 3D-printen eigenlijk nog maar weinig gedaan omdat je veel van een 3D-printer vraagt, een kleine 3D-printer is uren of dagen bezig om een object te printen van 50 cm. Met onze XXL 3D-printer kunnen wij 50 cm soms binnen een half uur printen.  Voor 3D-prints van grote volumes en hoogtes is daarom XXL 3D-printen een uitkomst!

Wij zijn het eerste bedrijf in de Benelux met een 3D-printer die grootschalig kan 3D-printen.

Welke afmetingen kan ik printen?

Iedere gewenste afmeting kan geprint worden!

Wij maken gebruik van verschillende 3D-print technieken:

  1. Zeer hoog detail niveau (SLA-methode)
  2. Hoog detail niveau (Massivit 1800)

Onze SLA 3D-printers hebben een bouwvolume van 1000 x 1000 x 800. Wij kunnen hierbij ook onderdelen aan elkaar verlijmen waardoor er zeer grote (hoog gedetailleerde) 3D-prints haalbaar zijn.

De Massivit 1800 heeft van zichzelf een bouwvolume van: 1200 x 1500 x 1800 (lengte x breedte x hoogte). Met de UV-lichtgel techniek kunnen wij eenvoudig grote onderdelen aan elkaar versmelten.

Wat bepalen de kosten voor het 3D-printen?

De kosten voor de 3D-print zelf worden berekend aan de hand van twee factoren: het aantal uur 3D-printen en het aantal kilo’s van het materiaal. Deze twee factoren bepalen de prijs van de kale 3D-print. Mocht u willen gaan voor één of meerdere extra afwerkingen bijv. speciale coatings, wrapping, special paint, LED-verlichting, rookmachines, programmatie etc. dan wordt dit ook meegenomen in de offerte. Dit is afhankelijk van de klant.

Is serie-productie ook mogelijk met XXL 3D-printen?

Jazeker, hierin bieden wij twee opties aan:

  1. Grotere aantallen 3D-printen
  2. Eén 3D-print printen we in 3D en gebruiken we als mal. Vervolgens maken we hiervan een X aantal voor de klant. Wij hebben hiervoor zelf een machine ontwikkeld.

Als we gebruik maken van het XXL 3D-printen in serie productie dan heb je iedere keer de (relatief) hoge kosten van het 3D-printen. Doordat wij zelf een machine hebben ontwikkeld voor het maken van grotere hoeveelheden kunnen de totaal kosten omlaag.

Voordelen van deze methode:

  • Relatief goedkoop
  • Besparing in de mal kosten
  • Veel verschillende materialen en kleuren mogelijk
  • Zeer stevig materiaal mogelijk
  • Deze techniek kan concurreren met serieproductie uit o.a. China
  • Snelle levertijden
  • Hoog detail (door de combinatie met 3D-printen)

Wat zijn de levertijden van grootschalig 3D-printen?

Voor grootschalig 3D-printwerk hanteren wij standaard 4 tot 6 weken levertijd. Afhankelijk van onze planning en de grote van de opdracht kan het zijn dat we hiervan afwijken.

Wij streven ernaar om een snelle 3D-printservice te bieden aan onze klanten. Het liefst plannen wij (grote) projecten zo ver mogelijk vooruit zodat we ruim de tijd hebben voor uw project. Afhankelijk van de grootte van de 3D-print en het type afwerking kunnen wij een inschatting maken over hoelang we bezig zullen zijn aan uw project. Wij proberen u hierin in een zo vroeg mogelijk stadium een indicatie van te geven. Wij praten eerder in dagen dan in weken.

Voor last minute aanvragen kunt u ook altijd bij ons terecht.

Welke technieken bestaan er in het algemeen?

Er bestaan verschillende technieken om een (3D) object te maken. Dit gebeurt voornamelijk door het object laagje voor laagje op te bouwen. Hieronder staan de drie meest bekende 3D-print technieken kort beschreven.

–  De meest bekende techniek is FDM printing, deze methode laat een plastic draad smelten en legt het laagje voor laagje neer.

– Een andere techniek heet SLS printing. Met deze methode worden objecten gevormd door het laten samensmelten van fijne poederkorrels (ook laag voor laag) met behulp van de hitte van een laser.

– Een andere methode is SLA printing, ook wel stereolithografie genoemd. Dit is een verzamelnaam voor de verschillende methodes die hieronder vallen. Met deze techniek wordt elke keer een laagje uit een vloeistofbad belicht met daarin een UV gevoelige vloeistofpolymeer (resin) waarbij de vloeistof uithard precies daar waar het UV licht schijnt. De lichtbronnen zijn bijvoorbeeld een UV-laser, een LCD scherm of een simpele beamer maar de ontwikkelingen gaan snel.

3D Next Level heeft veel ervaring de afgelopen jaren opgedaan met al deze 3 technieken en de vele varianten daarin. Voor het grootschalig 3D-printen maken wij gebruik van onze grote 3D-printers die gebruik maken van SLA-techniek en van de Massivit (FDM-methode).

Welke techniek wordt er door de MASSIVit 1800 gebruikt?

De MASSIVit 1800 gebruikt een unieke techniek, eigenlijk een combinatie van FDM printing en SLA (stereolithografie). De nozzle, of ook wel de printkop genoemd, beweegt zich van links naar rechts en omhoog. De nozzle doseert zeer nauwkeurig de gel-achtige substantie (Dimengel) en bouwt hiermee laagje voor laagje het 3D-model op. Zodra de Dimengel uit de nozzle komt wordt het beschenen met krachtige UV-led lampen waardoor de gel vrijwel direct hard wordt (curing). Deze gel is verder vergelijkbaar qua eigenschappen met de vloeistoffen die worden gebruikt bij SLA 3D-print techniek. Het resultaat is een harde en stevige plastic laag wat uiteindelijk een lichtgewicht maar sterk 3D-object vormt.

De MASSIVit 1800 is bedoeld voor grootschalig 3D-printen en om de kosten laag te houden, de tijdsduur van het printen te verkorten en het gewicht van het object reduceren wordt iedere vorm hol geprint (interne versteviging d.m.v. ribben of honingraat structuur is wel mogelijk).

De MASSIVit 1800 heeft een dubbele 3D-print kop in dezelfde behuizing. Dat betekent, afhankelijk van de grote en vorm van de te printen objecten, de machine twee objecten tegelijk kan 3D-printen. Dit kunnen dezelfde objecten zijn, maar ook twee verschillende objecten.
Dit zorgt voor een dubbele efficiëntie en daarmee kostenverlaging voor het product.

Met welk materiaal 3D-print de Massivit?

Het materiaal van de Massivit 1800 heet Dimengel. Het is een fotopolymeer in gel-substantie die onomkeerbaar uitgehard wordt in UV-licht. Het eindresultaat is een hard 3D-geprint kunststof object, wat zich prima laat bewerken (schuren, plamuren, epoxy, spuiten, etc).

Het materiaal heeft, als het uitgehard is, een melk-witte kleur die de eigenschap bevat om translucent te zijn, dat wil zeggen dat het van binnenuit perfect te verlichten is met LED-verlichting.

Hoe zit het met het afwerkingsniveau?

Wij 3D-printen hoofdzakelijk in het wit of zwart materiaal. Dit is afhankelijk van welke 3D-printer en bijbehorend resin/gel we daarmee gebruiken. Doordat we verschillende grote 3D-printers hebben kunnen we 2 opties aanbieden aan de klant:

  1. Zeer hoog detail niveau (SLA-methode)
  2. Hoog detail niveau (Massivit 1800)

In beide gevallen werken wij de 3D-prints netjes af d.m.v. schuren en/of plamuren en afwerken.

Voor overige afwerkingen:

Wat lever ik aan om iets te laten 3D-printen?

Voor bedrijven die alleen werken met 2D-bestanden vragen wij een Vector-bestand aan te leveren (liefst .SVG en anders .EPS). Dit geldt bijvoorbeeld voor afbeeldingen en logo’s.

Voor bedrijven die werken met 3D-bestanden is het voor ons een stuk makkelijker om een prijsindicatie te geven, aangezien we dit gemakkelijk kunnen inladen in onze software. Wij vinden het fijn als zij hun bestanden kunnen aanleveren in 3D-bestand (dit kan .STL of .OBJ zijn, .STP of .STEP). Andere 3D-bestanden kunnen we vaak ook converteren.

Mochten al deze bovenstaande bestandsvormen niet haalbaar zijn voor uw bedrijf, dan mag u natuurlijk ook gewoon een normale afbeelding of bestand aanleveren. Laat dit geen belemmering voor u zijn.

Voor het maken van een offerte ontvangen we het liefst zo veel mogelijk informatie (3D files of 2D-bestand, het globale idee van het project, afmetingen etc.).

Voor meer info:

3D-printen met de Massivit 1800

Op al onze producten en diensten zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing:

Algemene Voorwaarde 3D Next Level