3D-Design

Wat is een 3D-design?

Een 3D-design is een ander woord voor een driedimensionale tekening op de computer. Het is een 3D-object die je op een scherm vanaf alle kanten in detail kunt bekijken. Het 3D-design is de basis voor de 3D-printer om er een tastbaar en fysiek 3D-object van te kunnen printen. In technische termen wordt een 3D-design ook wel een (3D) CAD bestand genoemd.

Hoe kom ik aan een 3D-design?

Een 3D-design is in een enkel geval te downloaden van het internet maar meestal is een specifiek 3D-design gewenst die niet exact te vinden is. Soms kan een bestaand bestand dan als basis worden gebruikt en worden aangepast in 3D. Toch is de beste optie in de meeste gevallen om een nieuw 3D-design te laten ontwerpen op maat naar wens van de klant. Er wordt gebruik gemaakt van diverse 3D-design programma’s om daarmee het 3D-ontwerp te realiseren.

3D-design gemaakt door 3D Next Level

Wat lever ik hiervoor aan?

Hier geldt de regel: Hoe meer duidelijkheid, hoe meer informatie en hoe completer het verhaal met de bijbehorende wensen, hoe beter het 3D-design ontworpen kan worden naar wens van de klant.

Vaak worden diverse schetsen en plaatjes aangeleverd om het een en ander duidelijk te maken. Dit is al voldoende om mee aan de slag te kunnen gaan.

Indien men zelf het 3D-design proces kan doen is het aanleveren een 3D-bestand al voldoende. Dit kan elk type 3D-bestand zijn maar het liefst een STEP-file of een STL-file.
Dergelijke bestanden kunnen erg groot worden en zijn daarom lastig te versturen als bijlage per email. Versturen via Dropbox of Wetransfer zijn veelgebruikte alternatieven hiervoor.

Hoe werkt dit in de praktijk?

 1. Aanleveren van informatie: eisen- en wensenpakket:
  • Duidelijk achtergrond verhaal (liefst telefonisch of bij ons op het bedrijf)
  • Alle specifieke wensen en eisen
  • Het gewenste nauwkeurigheidsniveau
  • Afbeeldingen die aangeven wat de wensen zijn (meerdere afbeeldingen die samen de wens verduidelijken is uiteraard prima)
  • Gewenste afmetingen
  • Gewenste afwerking: Kleur? Bestickering? Special paint? LED verlichting?
 2. 3D-design ontworpen naar wens van de klant
 3. Terugkoppeling naar de klant met het concept ontwerp in 3D
 4. Feedback van de klant verwerken in 3D-design
 5. Optioneel: Tussentijds 3D-geprint schaalmodel 3D-printen voor de klant
 6. Eventuele feedback van de klant aan de hand van het schaalmodel verwerken in 3D-design
 7. 3D-design definitief maken en voorbereiden voor 3D-print proces

Voorbeeld 3D-print in schaalmodel voor de klant

Testproces van het 3D-print proces in groot formaat

Bezoek onze showroom!

Bent u benieuwd naar het eindresultaat van dit design op ware grootte van 1,8 meter? Bezoek dan onze showroom en bekijk een replica van het 3D kunstwerk van Michael Jordan.